Gyakran ismételt kérdések a Barátcserjéről

Mi a barátcserje?

A Barátcserje egy nagy mediterrán 2-3 méter magas, terebélyes ágrendszerű, illatos cserje, az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családján belül a barátcserje (Vitex) nemzetségbe tartozó növényfaj.

Mi a barátcserje hatása?

A barátcserje a női szervezetre gyakorol jótékony hatást, gyakorlatilag befolyásolja a prolaktin hormon szintjét. Elősegíti a progeszteron és a tesztoszteron hormonok felszabadulását. A barátcserje nagy segítséget jelenthet a meddőség kezelésében. A hatást mindig nagymértékben befolyásolja a felhasznált dózis mennyisége. Különböző mennyiség akár ellentétes hatást is kiválthat a használata során. Nagy mennyiségben például nem növeli a prolaktin mennyiséget, hanem inkább csökkenti a hormon termelését, ráadásul a tejelválasztást is gátolja. Az adagolással kapcsolatban ezért célszerű mindig kikérni a kezelőorvos véleményét. A barátcserje segíti a női hormonális ciklus egészséges működését. Az agyalapi mirigyen keresztül hatással van a petefészek működésére, ezáltal a hormonok kiválasztódására. Az agyalapi mirigy szabályozza a hormonok működését így hatással van a pajzsmirigy, a petefészek, a herék, a mellékvesék működésére.

Milyen hatással van a barátcserje a terhességre?

Bizonyos készítmények ártalmasak lehetnek a magzatra nézve, vannak, amelyek alhasi vérbőséget okozhatnak, ezáltal pedig vetéléshez vezethetnek, de még a magzat fejlődési rendellenességét is előidézhetik. Mivel a barátcserje a vitatott hatású növények csoportjába tartozik, így minden esetben érdemes elolvasni a betegtájékoztatót, ami tájékoztatást ad a terhesség alatti szedésre vonatkozóan, de kikérhetjük szakorvos véleményét is az adott készítmény használatának megkezdése előtt. További információk a barátcserje és a terhesség kapcsolatáról.

Milyen mellékhatásai lehetnek a barátcserjének?

Mint minden más növénynek és készítménynek, úgy a barátcserjének is lehetnek mellékhatásai, többek között megjelenhetnek kiütések, pattanások, kialakulhatnak gyomorpanaszok vagy fejfájás, de hányingert, elhízást, alvási problémákat, szédülést, illetve hormon problémákat is okozhat.

Milyen formátumban kapható a barátcserje?

A barátcserje többféle formációban is beszerezhető, van belőle kapszula, tea, csepp és krém is, így bőven van miből válogatni.

Melyik a legjobb barátcserje kapszula?

Barátcserje kapszulából számtalan típusú létezik, tehát rengeteg minőségi kapszula a rendelkezésünkre áll. A barátcserje értékes hatóanyagokat tartalmaz, így a kapszulák legtöbbje vitaminokban gazdag. Amennyiben nem tudjuk, hogy pontosan melyiket válasszuk, kérjük ki kezelőorvosunk véleményét.

A barátcserje alkalmas a PCOS kezelésére?

A barátcserje nem igazán alkalmas a PCOS kezelésére, hatását a magasabb prolaktinszint fennállása esetén fejti ki.

Meddig lehet alkalmazni a barátcserjét?

Amennyiben a barátcserje a megfelelő kezelés számunkra, akkor 3-4 hónap alkalmazás után elkezdi kifejteni a hatását, tehát körülbelül fél évig javasolt a szedése, de akkor sem történik probléma, ha ez az idő hosszabbra nyúlik.

18 éven aluliak szedhetik a barátcserjét?

A 18 éven aluliaknak nem javasolt a szedésük, mivel még fejlődésben van az agyalapi mirigy-petefészek kommunikációjuk és ezt nem célszerű megzavarni.

Termékenységi kezelés mellett alkalmazható a barátcserje?

Nem javasolt a barátcserjét olyan gyógyszerekkel kombinálni, amelyek a peteérés serkentéséért felelnek, mert így könnyen túlstimulálhatjuk az ováriumot.

A barátcserje alkalmazásánál célszerű szünetet tartani?

Minden hónapban érdemes 5 nap szünetet tartani, ha rendszeres a menstruáció, akkor mindig abban az időszakban, ha pedig rendszertelen, akkor alkalmazzuk 25 napig, majd következzen 5 nap leállás.

Milyen napszakban érdemes használni?

Lehetőleg reggel, még a reggeli előtt javasolt alkalmazni, mivel a barátcserje prolaktinszint csökkentő hatására ekkor reagál a legjobban az agyalapi mirigy.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!